Cum transformi un puști dezorientat, poate chiar și plictisit, într-un tânăr cu coloană vertebrală, cu o viziune admirabilă, plin de viață, optimist și gata oricând să îmbrățișeze lumea așa cum e ea… complicată, uneori nedreaptă, dar în sine frumoasă? Răspunsurile pot să difere și nu suntem siguri că îl avem pe cel drept sau adevărul universal; dar chiar și-așa…aproape 30 de milioane de persoane din peste 200 de țări și teritorii vor indica cercetășia drept soluția cea mai potrivită pentru  întrebarea de mai sus.

Cineva drag nouă, atrăgea cândva atenția că valorile cercetășești nu diferă, sunt aceleași în orice colț îndepărtat al lumii. Dacă ai ocazia să întâlnești un cercetaș, ai convingerea că în fața ta se află o persoană sinceră și devotată, pregătită să-ți întindă o mână prietenească sau să-ți pună umărul la dispoziție în orice moment. Vei vedea acea persoană străduindu-se să lase lumea mai bună decât a găsit-o.

Azi, noi ne vom opri o clipă și ne vom aduce aminte cum împreună am reușit să ne deschidem aripile și să zburăm înalt, cum ne-au unit cele mai trăznite și aventuroase experiențe cercetășești și vom purta mândrii eșarfa, convinși că suntem cei ce vor face diferența.

Probabil vă gândiți de ce nu facem asta în fiecare zi? O facem!…dar astăzi cu precădere, căci 22 februarie e ziua noastră, ziua mondială a tuturor cercetașilor, ziua în care aproape oriunde în lume veți întâlni tineri care sărbătoresc un mod de viață, tineri cu viziuni și aspirații, optimiști și gata oricând, tineri recunoscători celui ce în 1907 a pus bazele acestei lumi deosebite… Robert Baden Powell.

Datele istorice cu siguranță vă stau la dispoziție la o simplă căutare, poate chiar mai multe decât am fi noi capabili să vă împărtășim acum. În schimb putem și dorim să le urăm tuturor cercetașilor, de la cel mai mic, la cel mai mare, o zi cât se poate de frumoasă și o lume mai bună!

Bucurați-vă de eșarfa pe care o aveți la gât și de universul din care faceți parte!

La multi ani, cercetași!

Text: Ailurus

Advertisements